Joeboentoe

Ubuntu is een ethische of humanistische filosofie uit het zuidelijke deel van Afrika die draait om toewijding in het geven en nemen, delen in groepen, stamleden en als meer vrede tussen stammen onderling. Vrij vertaald betekent het ‘Ik ben omdat wij zijn’.

Ubuntu?

Joeboentoe!

Eenheid & samen één zijn. Het zijn mooie termen maar ook een beetje vaag. Ik denk dat we het woord Ubuntu het beste uit kunnen leggen met een kort verhaaltje.

Anyway.. Dit kan fake news zijn maar laten we gewoon doen alsof het echt gebeurd is, oke?

Lang geleden was er eens een antropoloog..

Hij is op onderzoek in de binnenlanden van Afrika en te gast bij een stam. Op een dag bedenkt hij een spel en hij verzamelt alle kinderen, wijst naar een boom en zegt;

“Bij die boom ligt een grote zak met snoep! Wie er als eerste is, mag al het snoep hebben.”

Tot zijn verbazing ziet hij dat de kinderen elkaars hand vastpakken en rustig naar de boom lopen. Bij de boom aangekomen gaan ze in een kringetje zitten en verdelen het snoep. Op de vraag waarom niemand ging rennen, antwoordt een meisje;

Hoe kan ik blij zijn..

als de rest verdrietig is?

Mooi verhaal hè? Of het nu waar gebeurd is of niet. En weet je, het mooiste is dat je deze gedachte juist terugziet bij mensen in de arme en meer afgelegen gebieden. Daar zorgt men voor elkaar; voor de familie maar ook voor de dorpsgenoten.

Het is mooi om te zien dat mensen voor elkaar zorgen, het is daarentegen hartverscheurend om te zien dat een kind sterft aan malaria of diarree. Het is hier vrij normaal dat een groot gedeelte van de bevolking regelmatig geen geld heeft om één of meerdere kinderen naar school te kunnen laten gaan. Dat er geen geld is voor de tandarts is ook normaal, voor 1 euro trekken ze de tand gewoon. Maar dat er geen geld is om te voorkomen dat iemand aan een makkelijk geneesbare ziekte sterft.. dat is iets wat in deze tijd niet meer zou mogen kunnen.

Als wij een kleine pleister op de wond kunnen zijn, laat het ons die dan zijn.

Maar HOE dan?

Wij kunnen op twee vlakken een verschil maken:

Vrijwilligers!

Vrijwilligers betalen ons NIKS voor onze begeleiding. We doen dit omdat we op die manier Oeganda maximaal kunnen steunen tijdens deze moeilijke Covid-19 tijden.

Joeboentoe is de brug tussen mensen die het erg goed hebben en mensen die problemen hebben. Wij zijn een non-profit (ANBI) stichting, ons bestuur helpt vrijwillig, we hebben geen religieuze of politieke boodschap en onze visie is long-term. Je mag alles van ons weten, we zijn 100% transparant.

Sociale Projecten

Met onze Oegandese NGO en de lokale bevolking starten we sociale projecten waarbij we als doel hebben om zoveel mogelijk mensen een inkomen te geven.

Al onze projecten zijn gericht op zelfredzaamheid, het milieu en samenwerking.. met jou! Laten we elkaar samen naar een nieuw en hoger niveau tillen, synergie creëren en meer van dat soort marketing taal. Maar dan voor een betere wereld, niet voor een dikkere portemonnee.

wij zijn

Joeboentoe

 • Esther Cup
  Esther Cup Secretaris
 • Thijs Brehmer
  Thijs Brehmer Voorzitter
 • Merijn Rutgers
  Merijn Rutgers Penningmeester

Wat denk jij?

Ben je het met ons eens of oneens, laat het ons weten. We zijn niet op zoek naar ‘jaknikkers’; geef ons je eerlijke mening!

Deel ons!

Je helpt ons met een hele simpele handeling; door deze pagina te delen op Facebook/Twitter/LinkedIn en ons te volgen op Instagram & YouTube. Bedankt!


  De velden met een * zijn verplicht. Wij gebruiken je gegevens alleen om een e-mail terug te sturen. Lees hier onze privacyverklaring.

  Full

  Circle

  Terugkijkend op de laatste jaren is het interessant te zien dat de Covid-1984 crisis ons terug bij de basis brengt. In 2016 is Joeboentoe opgericht om een antwoord te geven op de commerciële benadering van vrijwilligerswerk en de vele doodbloedende projecten. We wilden het alternatief zijn, een brug tussen vraag een aanbod. Wij vroegen onze vrijwilligers een bijdrage die een schijntje was in vergelijking met andere organisaties en we hoopten hiermee vrijwilligers aan te trekken die weten hoe ze kunnen helpen. Op basis van deze uitgangspunten hebben we een website laten maken en we dachten; dit is waar iedereen op zit te wachten!

  Niet dus..

  Continu kregen we dezelfde vragen; ‘bij wat voor een project kan ik iets gaan doen?’ of ‘hoe ziet mijn dagschema er uit?’. Wat ging er fout? Ten eerste was onze website niet gemaakt voor deze vrijwilligers dus om onze bezoekers blij te maken hebben we de website aangepast. Dit bracht meer duidelijkheid, meer inschrijvingen én onze voorzitter leerde hierdoor zelf websites te maken. Een waardevolle investering van de tijd dus. En zo hebben we in de loop der jaren vrijwilligers ontvangen die mooi werk hebben gedaan maar.. Ergens knaagde iets. Was dit Joeboentoe zoals Joeboentoe moest zijn? We willen de non-profit schakel zijn tussen onze rijke westerse wereld met alle aanwezige kennis en passies en de arme mensen in ontwikkelingslanden. We hadden het gevoel goed op weg te zijn maar we waren er nog net niet helemaal.

  Corona

  Covid-19 heeft ons het laatste zetje gegeven om onze kern te herontdekken. De situatie is zo nijpend dat wij besloten hebben om vrijwilligers gratis te begeleiden om zodoende de juiste vrijwilligers naar Oeganda te halen.  Dankzij twee lieve jaarlijkse donateurs ( bedankt Anke & Addy ) en de spaarrekening van de voorzitter kunnen we Joeboentoe draaiende houden dus een vrijwilligersvergoeding kan achterwege blijven. Ergens mogen we deze crisis dus dankbaar zijn; wij als Joeboentoe zijn er in ieder geval sterker door geworden, meer gefocussed en terug bij onze basis!

  Contact opnemen

  Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

  Not readable? Change text. captcha txt