Aquaponics Agro Project

Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen, waarbij conventionele aquacultuur (het kweken van waterdieren zoals vissen, slakken en schaaldieren) op een symbiotische manier gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water).

Symbiose is

Joeboentoe

Symbiose wordt omschreven als wederzijds voordelige co-existentie en dat is precies wat wij met Joeboentoe willen bereiken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat wij ons richten op de aquaponics techniek maar ook op zaken als permacultuur, biologische landbouw en veeteelt en zaken als compostering en bijen houden.

Voor mensen die wat meer willen weten over aquaponics; we hebben er een speciale pagina voor aangemaakt. Een korte opsomming voor mensen met haast:

Vis plast en poept, bacterie eet dit en plast en poept en.. dit is precies hetgeen wat voor planten een zeer goede voeding is. Voordelen; geen pesticiden/herbiciden of mest nodig, een zeer laag waterverbruik (circa 10 % ten opzichte van conventionele landbouw) en een grotere opbrengst met kwalitatief betere producten.

Wat is ons doel?

Start 2020

De Covid-19 situatie heeft ons behoorlijk vertraagd en we hopen nu rond september (’20) te kunnen starten met de opbouw van het project. Het project vindt plaats op een stuk land dichtbij Masaka waar we ruim 1.000 m2 tot onze beschikking hebben (wat in de toekomst uitgebreid kan worden).

Dankzij onze donateurs hebben we € 5.000 tot onze beschikking om het systeem te plaatsen, maar.. Covid-19 heeft de situatie in Oeganda een stuk onveiliger gemaakt aangezien de lockdown arme mensen nog een heel stuk armer heeft gemaakt. Hierdoor zijn we genoodzaakt meer (dure) maatregelen te nemen om de veiligheid van medewerkers en vrijwilligers te kunnen garanderen. We kunnen hierbij alle hulp goed gebruiken!

Covid Update

De wereldwijde maatregelen mbt Covid-19 hebben er voor gezorgd dat wij als stichting het financieel erg moeilijk hebben gekregen. Om die reden hebben we besloten om onze Triodos rekening op te zeggen aangezien de kosten voor deze rekening erg hoog zijn. Een nadeel hiervan is dat wij onze donatiemodule niet meer kunnen gebruiken en je moeten vragen om de schenking handmatig over te maken. Wij gebruiken vanaf 1 januari 2021 de volgende bankrekening;

NL41 RABO 036 28 50 321 ten name van T. Brehmer

De Voordelen

Maar wat heeft de gemiddelde Oegandees nu aan ons project? Natuurlijk is het goed als wij het gebruik van pesticiden kunnen verminderen. Hetzelfde geldt voor kunstmest. Maar is dat alles? We hebben de voordelen in vier categorieën samengevat;

Banen

Het project geeft lokale mensen een goede baan waarmee ze hun gezin/familie/dorpsgenoten kunnen onderhouden of ondersteunen. Het project heeft geen winstoogmerk; met de opbrengst van het project breiden we uit om zodoende meer mensen een baan te kunnen geven.

Kennisdeling

Ons project is open voor iedereen die een kijkje wil nemen. Met alle liefde vertellen we over de technieken die we gebruiken en met dezelfde liefde luisteren we naar de technieken die lokaal gebruikt worden.

Concurrentie

Om de lokale markt niet in de weg te zitten, focussen we ons op producten die lokaal niet verbouwd en verkocht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broccoli, sla en kerstomaatjes. Onze afzetmarkt is de rijkere Oegandees/expat en de restaurants/hotels in de omgeving. We hebben een marktonderzoek gedaan en hieruit blijkt dat er een grote vraag is naar de producten die wij gaan kweken.

Milieu

Op het moment wordt groente en fruit nog volop bespoten met pesticiden die het bij ons verboden (en zeer omstreden) glyfosaat bevatten. Wat nog erger is; de mensen spuiten het op de gewassen zonder beschermende kleding/maskers. Een ander punt is compost; het overgrote deel van de mensen gooit het biologische afval tezamen met plastic en ander afval op een berg dat af en toe verbrand wordt. Dat kan anders!

De Kosten

Dit zijn de jaarlijks terugkerende kosten die wij in het eerste jaar (daarna moet het project deze kosten zelf kunnen dragen) met donaties betalen;

Het jaarloon van een medewerker € 700,-
Zaden / mest en andere benodigdheden € 500,-

Elke euro die het project niet aan deze kosten hoeft te besteden, kan geïnvesteerd worden in uitbreiding van het project. Wil je ons hierbij helpen?

[doneren_met_mollie]

Help je mee?

Voor dit project zijn we op zoek naar mensen die groene vingers hebben! Weet jij veel van biologische landbouw of veeteelt? Weet jij veel van aquaponics? Permacultuur? Stuur ons dan een berichtje!

Deel Ons!

Je helpt ons met een hele simpele handeling; door deze pagina te delen op Facebook/Twitter/LinkedIn en ons te volgen op Instagram & YouTube. Bedankt!


    De velden met een * zijn verplicht. Wij gebruiken je gegevens alleen om een e-mail terug te sturen. Lees hier onze privacyverklaring.

    Contact opnemen

    Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

    Not readable? Change text. captcha txt