Plastic Upcycling

In deze context wordt met “upcycling” bijvoorbeeld het hergebruik van versleten kledij, kapotte huishoudtoestellen en wegwerpmateriaal bedoeld voor toepassing in een nieuw functioneel product. Men gaat ervan uit dat dit duurzamer is dan de klassieke energie-intensieve recycling waarbij afvalstromen weer tot hun oorspronkelijke grondstof herleid worden. Wikipedia (NL)

Recycling & Upcycling

In Oeganda!

In 2017 stonden we aan de wieg van het Masaka Recycling Initiative, een non-profit project gericht op het recyclen van plastic. Dit is een stap in de goede richting; in de afgelopen jaren hebben we maar liefst 250.000 kilo plastic uit het milieu gehaald, € 90.000,- in de lokale economie laten vloeien en ruim 2.500 mensen extra inkomen gegeven. Echter..

Dagelijks komt er alleen al in Oeganda 600.000 kilo plastic bij.. Je leest het goed; 600.000 kilo plastic en hiervan eindigt circa 90% op één van de talloze afvalbergen. Het overgrote deel van de Oegandese bevolking denkt dat het plastic niet goed is voor de grond (correct) en dat het daarom verbrandt moet worden (niet correct!).

Maar hoe komt het dat slechts 10% van het plastic wordt gerecycled?

Problemen met plastic recycling

Logistiek & Prijs

Het grootste probleem is de route die het plastic aflegt. Wat je op de kaart hiernaast ziet is slechts het eerste deel; in Mombassa wordt het in een schip geladen en naar India of China vervoerd. Daar wordt het verwerkt en vervolgens gaat het halfproduct weer richting Afrika.

Zucht..

Naast de enorme ecologische schade door het vervoer per vrachtwagen en boot is het natuurlijk ook enorm duur. Hierdoor is de prijs voor het plastic erg laag en daardoor de incentive om het op te rapen erg klein. Vooral als je niet echt op de hoogte bent van de schade dat het toebrengt aan het milieu.

Oplossingen!

Juist! We moeten denken in oplossingen en niet in problemen. We moeten het transport zien te voorkomen en het bijna waardeloze plastic op locatie een meerwaarde geven.

Hier komen we bij upcycling terecht; er is namelijk zo ongelofelijk veel mogelijk met plastic flessen! Wij geloven dat we met een kleine investering een upcycle project kunnen starten dat binnen no-time zelfstandig kan opereren. We gaan bloempotten en lampenkappen plaatsen bij hotels en restaurants; de perfecte manier om exposure te krijgen bij potentiële kopers. Aangezien het afval is, kost het (bijna) niets en kunnen we de producten voor een leuke prijs verkopen!

Zodra we eenmaal winst maken, is het niet moeilijk om het project op nieuwe plekken te starten!

De Kosten

Om dit project met een looptijd van jaar te starten hebben we slechts € 800,- nodig. Met dit bedrag kunnen we iemand een jaar lang een normaal loon betalen en alle gereedschappen kopen die we nodig hebben. Wat denk je? Goed idee? Steun ons dan met een kleine donatie..

Covid Update

De wereldwijde maatregelen mbt Covid-19 hebben er voor gezorgd dat wij als stichting het financieel erg moeilijk hebben gekregen. Om die reden hebben we besloten om onze Triodos rekening op te zeggen aangezien de kosten voor deze rekening erg hoog zijn. Een nadeel hiervan is dat wij onze donatiemodule niet meer kunnen gebruiken en je moeten vragen om de schenking handmatig over te maken. Wij gebruiken vanaf 1 januari 2021 de volgende bankrekening;

NL41 RABO 036 28 50 321 ten name van T. Brehmer

Help je mee?

Deel Ons!


    De velden met een * zijn verplicht. Wij gebruiken je gegevens alleen om een e-mail terug te sturen. Lees hier onze privacyverklaring.

    Contact opnemen

    Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

    Not readable? Change text. captcha txt