Vrijwilligersproject Smile

Smile! Daar draait het om bij dit project, de glimlach. Veel van de kinderen die bij Smile opgevangen worden, hebben een nare geschiedenis achter de rug. Een groot deel heeft als zwerver op de straat geleefd en sommige van de kinderen zijn nog maar drie  jaar.

Op het moment worden er 31 kinderen opgevangen in de leeftijd tussen 3 en 18. Het doel van het project is tweeledig; ten eerste is het belangrijk om de kinderen van de straat af te halen. Op straat komen ze aanraking met drugsgebruik en diefstal en wanneer ze eenmaal in deze wereld zijn beland is het erg moeilijk ze hier uit te halen. Het tweede doel is om ze een veilig huis te geven én alle middelen om te slagen in hun leven. Er wordt altijd getracht om de kinderen terug bij hun familie te krijgen maar indien dit echt niet mogelijk is, blijven ze bij Smile. Met behulp van sponsoren gaan ze naar school totdat ze klaar zijn om op hun eigen benen te staan.

Educatie

Op het project is een kleuterschool en een basisschool waar kinderen onderwezen kunnen worden. Het liefste zien ze alle kinderen naar een reguliere school gaan. Door een gebrek aan sponsoren zijn daar helaas niet altijd de middelen voor. De kinderen die hierdoor buiten de boot vallen, worden zo goed mogelijk op het project zelf onderwezen. Het project is dus erg geholpen met vrijwilligers die de leerkrachten bij de verschillende vakken willen ondersteunen.

Zelfvoorzienend

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, proberen ze op zoveel mogelijk manieren zelfvoorzienend te zijn. Zo heeft het project een stuk land waarop het groenten en fruit verbouwd. Ook maken ze sieraden die ze op markten verkopen om zodoende inkomsten te genereren.

Uitdaging!

Er is een kleine groep (vier tieners) in de leeftijd van 12 tot 14 die nog nooit naar school zijn geweest. Zij kunnen niet of nauwelijks lezen, schrijven of rekenen en ze zijn te oud om nog bij een basisschool toegelaten te worden. Voor deze groep is de kans groot dat zij zonder deze belangrijke vaardigheden een zeer moeilijke toekomst te wachten staat. Wij zijn op zoek naar één of twee vrijwilligers die deze kleine groep de basisvaardigheden van lezen, schrijven (in het Engels) en rekenen wil leren. Dit zal niet makkelijk zijn, maar hiermee kun je als vrijwilliger echt een groot verschil maken!

Meer informatie

Kosten

Je kunt bij dit project al komen helpen voor € 499,- (verblijfsduur 4 weken)! Let op; indien je met de weeskinderen wilt werken, geldt er een minimale verblijfsduur van 8 weken. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de kosten op de pagina Kosten Vrijwilligerswerk

Werkzaamheden vrijwilligers

Bij Smile zijn er veel verschillende werkzaamheden waarbij je kunt helpen.

  • Ondersteuning op de kleuterschool en/of basisschool. Als vrijwilliger help je de leerkracht bij de lessen, je kijkt het huiswerk na en je helpt de kinderen die wat meer moeite hebben met de lesstof.
  • Naast studie is sport en ontspanning van groot belang. Je organiseert of helpt bij sport- en spelactiviteiten.
  • Huisbezoeken zijn van belang om de kinderen weer terug in hun thuissituatie te kunnen krijgen. Samen met medewerkers van het project ga je naar ouders of familieleden om te bekijken of er weer een mogelijkheid is om het kind in zijn vertrouwde omgeving te krijgen en indien dit niet het geval is, wat er gedaan moet worden om dit mogelijk te maken.
  • De dagelijkse gang van zaken. Dit is zeer breed; je helpt met het bereiden van maaltijden, werk in de moestuin, spelen met de kinderen en de activiteiten op het project.
  • Onderhoud en uitbreiding. Er is altijd wel iets te doen op het gebied van onderhoud en uitbreiding. Om de zoveel tijd moeten bijvoorbeeld de leslokalen geschilderd worden. Aangezien het project blijft groeien zal er binnenkort een nieuw lokaal bijgebouwd moeten worden waarbij ze de hulp van vrijwilligers zeer goed kunnen gebruiken.
  • Town walks. Er zijn veel straatkinderen die niet geholpen kunnen of willen worden. Elke week gaat het voltallige team een dag de stad in om te kijken hoe het met deze kinderen gaat. Er worden maaltijden uitgedeeld en bekeken of de kinderen open staan voor hulp en begeleiding. Als vrijwilliger mag je bij dit onderdeel ondersteunen indien je je hierbij op je gemak voelt.

Smile is een project waarbij erg veel te doen is. Van onze vrijwilligers verwachten wij een flexibele houding maar we willen je op het hart drukken dat je nergens toe verplicht bent. Onze Nederlandse medewerker staat altijd voor je klaar wanneer je ergens mee zit of indien je ergens ongemakkelijk over voelt. Communicatie is belangrijk en samen komen we er altijd uit!

Wij doen ons best om alle informatie over de projecten zo nauwkeurig en volledig mogelijk te verstrekken. Het kan echter voorkomen dat de lokale omstandigheden enigszins afwijken van de informatie zoals hier is omschreven.

Huisvesting

Bij dit project zijn er meerdere accommodatiemogelijkheden, je kunt:

  • wonen bij een gastgezin in de omgeving van het project
  • logeren in het Joeboentoehuis

Kijk voor meer informatie over de verschillende accommodatiemogelijkheden op de pagina Begeleiding en Accommodatie.

Voorwaarden vrijwilligers
  • De minimumleeftijd is 16 jaar en er is geen maximumleeftijd aan dit project verbonden.
  • Om bij dit project te mogen helpen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke Personen nodig. Klik op deze link voor meer uitleg en klik hier om het aanvraagformulier als PDF te openen.
Fondsenwerving

De projecten waarmee wij werken krijgen een onkostenvergoeding die geen ruimte biedt voor zelfverrijking. Wij doen het op deze manier omdat wij liever zien dat de projecten geholpen worden door middel van verbeteringen aan het project. We kennen helaas teveel projecten waarbij het gedoneerde geld in de zak van een manager is verdwenen.

Op deze pagina op onze Joeboentoe website staat hoe jij het project het beste kunt helpen. Indien je fondsen werft, draagt Joeboentoe zorg voor een verantwoorde besteding van het geld.

Kom jij helpen?

Geef je dan nu op of neem contact met ons op voor meer info!

[masterslider_pb alias=”ms-1-1-1-1″]

Vrijwilligerswerk bij Joeboentoe

Als je voor het eerst vrijwilligerswerk gaat doen, heb je vast veel vragen. Klik op één van de buttons hiernaast om meer te lezen over de onderwerpen. Als je een vraag hebt die op onze website niet beantwoord wordt, neem dan contact met ons op. De makkelijkste manier is om via Whatsapp (+316 430 50 911) een vraag te stellen maar je kunt ons natuurlijk ook mailen.

Joeboentoe Logo
Contact opnemen

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

Not readable? Change text. captcha txt