Vrijwilligersproject Villa Maria

Het vrijwilligersproject Villa Maria bestaat uit een ziekenhuis, een kleuterschool, basisschool, middelbare school en beroepsonderwijs. Het wordt gerund door de Katholieke Kerk en er werken voornamelijk nonnen. Op de scholen werken ook leraren maar het overgrote deel van de medewerkers bestaat uit vrouwen. Het project ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum van Masaka.

Naast onderwijsassistenten zijn ze ook op zoek naar gekwalificeerde vrijwilligers voor het ziekenhuis. Zoals zoveel ziekenhuizen in Oeganda is het ziekenhuis van Villa Maria standaard onderbezet; ze kunnen je hulp dus goed gebruiken!

School voor dove en doofblinde kinderen

Op loopafstand van de scholen bevindt zich de school voor de dove en doofblinde kinderen. Hier worden ongeveer 200 kinderen met veel liefde en geduld voorbereidt op de harde Oegandese maatschappij. Een vangnet zoals wij die in Nederland kennen bestaat in Oeganda niet en zij zullen dus een stapje meer moeten zetten om te kunnen slagen. Om die reden wordt er naast de basiskennis (wiskunde, Engels lezen/schrijven) vooral gefocused op vaardigheden waar in Oeganda altijd vraag naar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan timmeren of kleding maken. Op deze school hebben ze, naast hulp bij de standaard vakken, erg veel baat bij iemand die de studenten (en eventueel zelfs de leraren) bij de praktische vakken kan ondersteunen. Een basiskennis van gebarentaal is niet nodig maar wel handig.

Villa Maria heeft ook een weeshuis (Revival Home) wat zich op ongeveer 20 kilometer van het hoofdproject bevindt. Ook hier zijn ze altijd op zoek naar vrijwilligers die een handje komen helpen.

Helpen op een andere school?

Er is ook veel behoefte aan vrijwilligers die op de scholen ondersteunen. Op de kleuterschool kun je helpen bij alle lessen en op de basisschool en middelbare school gaat het vooral om de vakken Engels, wiskunde en basis ICT. Daarnaast is er ook een school voor beroepsonderwijs (vocational school) waar de volgende vakken worden aangeboden;

 • Secretarieel medewerker
 • Catering en hotel management
 • Kleermaker en breien (breimachine)
 • Fashion & Design
 • Timmerman (of vrouw natuurlijk)
 • Kapper
 • Kleuterschool
 • Computer studies

Meer informatie

Kosten

Je kunt bij dit project al komen helpen voor € 499,- (verblijfsduur 4 weken)! Let op; indien je bij ook het revival home (weeshuis) van Villa Maria wilt helpen dan geldt er een minimale verblijfsduur van 8 weken. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de kosten op de pagina Kosten Vrijwilligerswerk

Werkzaamheden vrijwilligers

De werkzaamheden bij Villa Maria zijn zeer divers en afhankelijk van het onderdeel waar je wilt ondersteunen. Op het project kun je naast het ondersteunen op één van de scholen helpen bij;

 • outreaches waarbij arme gezinnen of ouderen in de omgeving worden geholpen
 • meehelpen bij het bouwen of onderhouden van klaslokalen/scholen
 • voorlichtingsdagen in de omgeving over persoonlijke hygiëne, HIV/AIDS, internet veiligheid en nog veel meer onderwerpen

Wij doen ons best om alle informatie over de projecten zo nauwkeurig en volledig mogelijk te verstrekken. Het kan echter voorkomen dat de lokale omstandigheden enigszins afwijken van de informatie zoals hier is omschreven.

Huisvesting

Bij dit project zijn er meerdere accommodatiemogelijkheden, je kunt:

 • op het project zelf overnachten in een huis op het terrein van Villa Maria. Dit huis deel je met andere vrijwilligers die helpen bij Villa Maria
 • bij een gastgezin in de omgeving van het project
 • in het Joeboentoehuis (hou dan wel rekening met extra vervoerskosten, het project ligt op ongeveer 30 minuten rijden van het Joeboentoehuis)

Wanneer je bij het revival home (weeshuis) helpt, is het in verband met de afstand tot Villa Maria en Masaka alleen mogelijk om te overnachten in het vrijwilligershuis naast het weeshuis óf bij een gastgezin.

Kijk voor meer informatie over de verschillende accommodatiemogelijkheden op de pagina Begeleiding en Accommodatie.

Voorwaarden vrijwilligers
 • De minimumleeftijd is 16 jaar en er is geen maximumleeftijd aan dit project verbonden.
 • Om bij dit project te mogen helpen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke Personen nodig. Klik op deze link voor meer uitleg en klik hier om het aanvraagformulier als PDF te openen.
Fondsenwerving

De projecten waarmee wij werken krijgen een onkostenvergoeding die geen ruimte biedt voor zelfverrijking. Wij doen het op deze manier omdat wij liever zien dat de projecten geholpen worden door middel van verbeteringen aan het project. We kennen helaas teveel projecten waarbij het gedoneerde geld in de zak van een manager is verdwenen.

Op deze pagina op onze Joeboentoe website staat hoe jij het project het beste kunt helpen. Indien je fondsen werft, draagt Joeboentoe zorg voor een verantwoorde besteding van het geld.

Kom jij helpen?

Geef je dan nu op of neem contact met ons op voor meer info!

[masterslider_pb alias=”ms-1-1″]

Vrijwilligerswerk bij Joeboentoe

Als je voor het eerst vrijwilligerswerk gaat doen, heb je vast veel vragen. Klik op één van de buttons hiernaast om meer te lezen over de onderwerpen. Als je een vraag hebt die op onze website niet beantwoord wordt, neem dan contact met ons op. De makkelijkste manier is om via Whatsapp (+316 430 50 911) een vraag te stellen maar je kunt ons natuurlijk ook mailen.

Joeboentoe Logo
Contact opnemen

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

Not readable? Change text. captcha txt