Compenseer je CO2

Koolstofdioxide, ook kooldioxide of koolzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO₂.

#weerwatgeleerd

Klimaat

Neutraal?

Waarom zou je neutraal zijn als je weet dat we een klimaatprobleem hebben? Precies. Laten we klimaat positief zijn! Wat houdt dit in?

Je reist naar Oeganda en tijdens de retourvlucht komt er ongeveer 2 ton CO2 vrij. Er zijn een aantal rekenmethoden die gebruikt worden maar de consensus is dat één boom in zijn leven één ton CO2 compenseert. Dat houdt dus in dat je twee bomen moet planten om je reis te compenseren. Klimaat positief compenseren houdt in dat je een extra boom kunt planten voor de mensen die helemaal geen zin hebben om over het klimaat na te denken.

Joeboentoe & Symbiose

Symbiose?

Symbiose is simpel uitgelegd een mooi woord voor samenleven. Het klinkt zo logisch maar helaas presteren wij als samenleving op heel veel vlakken niet zo goed. In dit geval ligt de focus op de natuur en het is wel duidelijk dat het hier niet zo goed gaat. Ontbossing, monocultuur en het gebruik van pesticiden en herbiciden hebben er (onder andere) voor gezorgd dat de natuur nogal uit balans is.

Maar.. We zeggen dit niet om je bang te maken. Waarom niet? Omdat je niet in actie moet komen omdat je bang bent maar omdat je van de natuur houdt! Omdat jij graag wil zien dat de natuur zich herstelt zodat jij, je kinderen, kleinkinderen en de generaties erna er ook van kunnen genieten.

Een Fruit Bos!

Bijna alle CO2 compensatie projecten planten dezelfde bomen in uniforme rijen. Ja, ze voldoen aan de eis want de boom absorbeert CO2 maar het is nogal kortzichtig. Ten eerste wil je biodiversiteit zodat er allerlei insecten en dieren in je bos komen wonen. Ten tweede, er bestaan ook fruitbomen en deze hebben een bijkomend voordeel.. We helpen je even; het is fruit!

Joeboentoe plant lokale bomen & fruitbomen waarbij we het bos zo samenstellen dat het op meerdere vlakken een positief effect heeft. We doen dit volgens het permacultuur principe.

Van de oogst gebruiken we een gedeelte om in de kosten te voorzien en een gedeelte verdelen we onder de lokale bevolking. Zo profiteren zij ook en creëren we (dankzij jullie!) op meerdere vlakken symbiose.

De Magische 200

Op één hectare (100 bij 100 meter) kun je 200 bomen planten. Dat wil zeggen dat er 200 ton CO2 uit het milieu wordt gehaald in de levensloop van de bomen. Een interessant perspectief is dat je maar 21 Nederlanders nodig hebt om 200 ton CO2 te creëren terwijl je maar liefst 2.000 Oegandezen nodig hebt!

Je bent vast benieuwd welke nationaliteit gemiddeld het meeste CO2 de atmosfeer in stuurt.. Het zijn de inwoners van Palau, een eilandengroep in Oceanië. Je hebt slechts 3 en een beetje Palau-aan nodig om aan de 200 ton te komen(!).

Maar waarom is de 200 magisch? Op het moment dat 21 Nederlanders hebben besloten hun jaarlijkse CO2 uitstoot te compenseren, planten wij 200 bomen. Bij de volgende 200 beplanten we de volgende hectare en zo verder!

Wat Kost Het?

Het kost ons € 15,- om één boom te planten en te verzorgen. Als je dus als Nederlander AL JE CO2 voor een heel jaar wil compenseren dan kost je dat € 150,- En dan is het belastingvoordeel dat je kunt krijgen omdat wij een ANBI Stichting zijn nog niet eens meegerekend!

Dat valt best mee hè? Niet alleen kun je Greta nu eindelijk recht in de ogen aankijken, je zorgt er ook voor dat er meer bossen Oeganda komen. En dit is van groot belang want in de afgelopen 20 jaar is maar liefst 66% verdwenen!

Dus jouw CO2 compensatie zorgt voor meer bossen in Oeganda, voor meer biodiversiteit en ook nog eens voor gezond voedsel voor de lokale bevolking!

Maak Greta Blij

Greta blij, jij blij, Oeganda blij! En aangezien wij een ANBI stichting zijn, is de gift ook nog eens aftrekbaar van de belasting!

Jaarlijks je CO2 via Joeboentoe compenseren is belastingtechnisch nog een stukje aantrekkelijker. Dit geldt ook voor bedrijven! Lees hier meer…

Covid Update

De wereldwijde maatregelen mbt Covid-19 hebben er voor gezorgd dat wij als stichting het financieel erg moeilijk hebben gekregen. Om die reden hebben we besloten om onze Triodos rekening op te zeggen aangezien de kosten voor deze rekening erg hoog zijn. Een nadeel hiervan is dat wij onze donatiemodule niet meer kunnen gebruiken en je moeten vragen om de schenking handmatig over te maken. Wij gebruiken vanaf 1 januari 2021 de volgende bankrekening;

NL41 RABO 036 28 50 321 ten name van T. Brehmer

Help je mee?

Zin om ons een handje te helpen? Kom met ons een bos aanplanten en combineer het met ander vrijwilligerswerk!

Deel Ons!

Je helpt ons met een hele simpele handeling; door deze pagina te delen op Facebook/Twitter/LinkedIn en ons te volgen op Instagram & YouTube. Bedankt!


    De velden met een * zijn verplicht. Wij gebruiken je gegevens alleen om een e-mail terug te sturen. Lees hier onze privacyverklaring.

    Contact opnemen

    Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

    Not readable? Change text. captcha txt