Wanjee?

FAQ-files zijn bestanden met lijsten van veelgestelde vragen (en het antwoord erop) op het Internet. Via FAQ’s wordt vermeden dat steeds dezelfde vragen worden gesteld. Internetgebruikers die een vraag willen stellen, kijken dus het best eerst in de FAQ’s.

Wanjee betekent zoiets als huh of wazeggie? Een woord dat je veel zult horen net als kale, bambi, sorry en hmmmmm.

Frequently

Answered

Questions

Dit is de beste uitleg voor FAQ. Vragen die je elke keer weer krijgt en om die reden plaats je een uitgebreide FAQ pagina op je website. En wat denk je? Je blijft ze gewoon krijgen hoor! Moet ik mezelf vaccineren als ik naar Oeganda ga? Hoe zit het met een visum etc etc.

Nieuwe website en ach ja, we plaatsen deze info gewoon weer op de website ook al weten we dat er nauwelijks naar gekeken wordt.¬†Veel leesplezier en we kunnen niet wachten om iedereen met simpele vragen weer door te verwijzen naar deze pagina ūüėČ

Allereerst, waar ligt Oeganda?

Veel gesteld

Is het veilig in Oeganda?

Wij hebben gemerkt dat er bij veel mensen een verkeerd beeld bestaat over de veiligheid in Afrika. Het eerste probleem is dat men het enorme continent ziet als één land waarin de bevolking allemaal ongeveer hetzelfde leeft en denkt. Dat is ver van de waarheid en natuurlijk ook logisch als je het vergelijkt met de landen binnen Europa. De inwoners van bijvoorbeeld Hongarije en Nederland verschillen al veel en dan zijn er zelfs tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land zelf veel verschillen.

Om tot de kern te komen; in Afrika zijn zeker landen en gebieden die je na zonsondergang het beste kunt vermijden. Oeganda is echter √©√©n van de veiligste landen van Afrika maar ook hier adviseren we je om ’s nachts niet in je eentje in een arme wijk rond te gaan spoken. Een voordeel is het feit dat in Oeganda de sociale controle erg groot is. Ondanks de armoede komt diefstal hierdoor relatief weinig voor.¬† Veel mensen kennen elkaar en iedereen let op elkaars bezittingen.

Wanneer een dief betrapt wordt, mengt iedereen zich in het probleem en een wegrennende dief zal door omstanders tot stoppen worden gebracht. Aan de ene kant is dit mooi omdat het een potenti√ęle dief wel twee keer laat denken alvorens iets te stelen. De andere kant is minder mooi omdat de hele groep de dief ook zal straffen en dit is iets wat je niet graag wilt meemaken, als dief niet maar ook zeker niet als argeloze vrijwilliger of toerist.

Waarom hebben wij voor Masaka gekozen?

Wij hebben als stichting bewust voor Masaka gekozen als werkgebied. Masaka is een kleinere stad waarin de sociale controle erg groot is omdat bijna iedereen elkaar kent. Dit is veel minder het geval in de hoofdstad Kampala; hier wonen ongeveer net zoveel mensen als in heel Nederland en omdat het een stedelijk gebied is, zijn de voedselprijzen hoger en hebben minder mensen een eigen moestuin. De werkeloosheid is hoog en dat gecombineerd met armoede, honger en een grotere anonimiteit zorgt voor meer diefstal en andere criminaliteit.

Al deze punten gelden niet voor Masaka; de belangrijkste reden dat we dus voor Masaka gekozen hebben is de veiligheid maar dat is niet de enige reden. De stad is namelijk ook gewoon erg mooi. Het is gelegen in een heuvelachtig gebied en het is een hele groene stad. Groot genoeg om een beetje luxe te hebben (zoals restaurants met westers eten en goede Wi-Fi, een mooi zwembad) maar klein genoeg om te garanderen dat je hier nooit in de file zult staan.

Hoe kun je het risico tot het minimale beperken?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er in een land als Oeganda veel arme mensen zijn. Om die reden is het belangrijk om je ‘rijkdom’ niet opzichtig te laten zien. Neem dus niet je hele collectie gouden sieraden mee, zorg er voor dat je niet je hele budget voor de vakantie in je portemonnee hebt zitten (of neem een speciale reisportemonnee mee). Let er op dat je met bellen (dit geldt voornamelijk voor Kampala) je telefoon niet aan de straatkant hebt in verband met dieven op een motor die de telefoon uit je hand kunnen grijpen. Hetzelfde geldt voor telefoneren in de auto, zorg er voor dat je de telefoon niet aan de raamkant houdt. Wanneer wij als groep gaan stappen, zorg er dan voor dat je je waardevolle spullen thuis laat. Neem bijvoorbeeld alleen een x bedrag mee dat je denkt uit te geven op de avond maar laat je portemonnee met je pasjes etc thuis. Wanneer je vanaf je huis naar een restaurant wilt gaan, bel dan √©√©n van onze speciaal geselecteerde motortaxi’s.

Zorg er voor dat je je kamer altijd goed afsluit en waardevolle spullen in een afgesloten koffer bewaart. Laat nooit je portemonnee, geld of sieraden in een gezamenlijke ruimte slingeren. Dit geldt voor op het project, voor in het gastgezin maar ook voor in het Joeboentoehuis. Voorkomen is beter dan genezen is het gezegde en daar zijn wij het helemaal mee eens.

Reisadviezen en ons veiligheidsprotocol

Wij volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken betreffende de nationale veiligheid. Vooral tijdens verkiezingstijd (de volgende is pas in 2021) kunnen er in Oeganda spanningen ontstaan en dan voornamelijk in de hoofdstad Kampala. Tijdens de verkiezingen mogen onze vrijwilligers dan dus ook niet naar Kampala voor een uitstapje en daarnaast houden wij in Masaka de situatie goed in de gaten. Mochten er echte problemen ontstaan dan zorgen wij er voor dat de vrijwilligers die dagen niet naar hun project gaan en veilig bij hun gastgezin of in het Joeboentoehuis verblijven. Onze stichting staat in contact met de Nederlandse en Belgische ambassades. Bij eventuele spanningen treffen wij direct voorzorgsmaatregelen om er voor te zorgen dat de risico’s tot het minimale beperkt blijven. Wij zijn altijd via de mail of op √©√©n van onze telefoonnummers bereikbaar voor thuisblijvers die zich zorgen maken.

Gastgezin

Je gastgezin is samen met onze partner (Masaka Catholic Diocese) voor je geselecteerd. We willen natuurlijk dat jij op een veilige plek verblijft, dat je een schone privé kamer hebt en dat er een mosquito net aanwezig is. Daarnaast eet je met het gezin mee en ja, dit is bij de 23 euro per week inbegrepen. Dit houdt in dat je lokaal eten geserveerd krijgt. Onze ervaring met lokaal eten is dat de meesten het goed te eten vinden, sommigen vinden het super en sommigen vinden het niet te eten. Maar vrees niet! Er zijn in Masaka enorm veel restaurantjes waar je meer westers eten kunt vinden. Ook kun je bijvoorbeeld in overleg met je gastgezin je eigen eten bereiden.

Andere accommodatie

Stel dat je nu helemaal geen zin hebt om bij een gastgezin te verblijven? Dat vinden we jammer maar ergens snappen we het ook. Het is natuurlijk altijd mogelijk om bijvoorbeeld in de weekenden in een Bed & Breakfast te verblijven zodat je andere mensen kunt ontmoeten. Indien je tijdens je hele verblijf in een Bed & Breakfast wil verblijven dan is dat ook mogelijk. Dankzij ons uitgebreide netwerk in Masaka betalen onze vrijwilligers een flink gereduceerd tarief. We werken bijvoorbeeld nauw samen met het schitterende Villa Katwe; een erg knusse en gezellige plek waar wij vele avonden bij het kampvuur hebben doorgebracht.

Hoe zit het met enge dieren?

Als je aan Afrika denkt, denk je aan leeuwen en allerlei andere dodelijke dieren. En ja, in Oeganda zijn genoeg dieren die je dood kunnen maken maar de meeste hiervan zul je alleen in een nationaal park aantreffen. Het meest dodelijke dier is echter de mug. Om die reden zorgen wij er voor dat jij als vrijwilliger altijd een klamboe om je bed hebt. Daarnaast wordt je vast niet blij van slangen en grote spinnen. Deze zie je nauwelijks in het dagelijks leven; in de twee jaar dat onze coördinator in Oeganda woont, heeft hij twee keer een slang gezien. Maak je dus geen zorgen maar zorg er wel voor dat je beter oplet als je ergens in een bos loopt. Let beter op waar je je voeten neerzet, iets waar onze coördinator over mee kan praten. Tijdens een wandeling door een bos kwam hij op zijn sandalen een colonne mieren tegen. Een erg pijnlijke ervaring!

Hoe bereid je je voor?

Voorbereiden is eigenlijk heel makkelijk en hierdoor ook weer erg moeilijk. Je moet je namelijk totaal open stellen voor een nieuwe ervaring. En ja, hoe doe je dat? Oeganda is namelijk echt wel een heel stuk anders dan Nederland maar hoe bereid je je hier op voor?

Ons advies is om allereerst eens op Google de woorden ‘ervaringen vrijwilligerswerk afrika‘ of¬†‘ervaringen vrijwilligerswerk oeganda‘ in te typen. Daarnaast is het ook interessant om simpelweg te zoeken op ‘informatie Oeganda‘ of ‘tips werken Oeganda‘. En om het makkelijk te maken; je hoeft zelf niks te typen; je kunt gewoon op de linkjes klikken!

Een mogelijkheid is om een cursus te volgen bij de stichting Muses. Deze cursus behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

 • Wat is mijn rol als vrijwilliger op het project?
 • Wat doe ik in lastige of heftige situaties?
 • Hoe ga ik mijn talenten inzetten op het project?
 • Waaraan ga ik mij allemaal hechten? Hoe ga ik daarmee om?
 • Hoe ga ik een duurzame bijdrage leveren aan mijn project?
 • Hoe pas ik mij het beste aan in een andere cultuur?

De kosten voor de cursus bedragen 35 euro (en een kleine bijdrage voor de lunch en gebruikte materialen) en wordt gegeven in Breda en Amsterdam. Klik op deze link om meer te weten te komen!

Kleding, wat neem je allemaal mee?

In onze ervaring neemt het overgrote deel van de bezoekers veel te veel kleren mee. Het meeste dragen ze niet en slepen ze zinloos heen en weer. Daarnaast neemt het ook nog eens ruimte in beslag die je kunt gebruiken voor allerlei leuke souvenirs! Als je bang bent dat je niet genoeg mee hebt; je kunt hier voor leuke prijsjes allerlei goede (vaak gebruikte) kledingstukken kopen. Daarmee help je ook nog eens de lokale economie!

Om het je makkelijk te maken, hier een lijst met kledingstukken die handig zijn om mee te nemen;

 • een warm vest (het kan in de avond nog wel iets koeler worden)
 • een zomerjas
 • √©√©n of twee truien
 • 5 of meer t-shirts / topjes
 • √©√©n of twee korte broeken / rok / jurk
 • ondergoed en sokken
 • sneakers waarbij je het niet erg vindt dat ze licht oranje terug komen
 • fijne slippers (deze zul je waarschijnlijk het meeste dragen)
 • optioneel een trainingsbroek (zit gewoon fijn)
 • twee lange broeken (geldt ook voor dames die op een katholiek project komen werken)
 • voor de dames die op warme dagen op het project een rok willen dragen; neem een rok mee die tot ver onder de knie komt
 • voor de dames; op het project mag je best topjes of t-shirts dragen zolang je geen decollet√© toont. Buiten het project maakt het niets uit aangezien de gemiddelde Oegandese vrouw erg veel decollet√© laat zien. In Oeganda is het vooral het been dat sexy is, zorg er dus voor dat je niet teveel been toont als je je onder de mensen begeeft!
 • zwemspullen
 • twee handdoeken
 • een sjaal (shawl) aangezien het in de ochtend en avond (vooral in het regenseizoen) nog best fris kan zijn

Voor eigenlijk alles geldt; het wordt met de hand gewassen (door jou of een dame die we hiervoor kunnen inhuren). Hierdoor blijft kleding niet erg lang mooi, hou hier rekening mee!

Daarnaast is het hier best stoffig en dit stof maakt alles oranje. Neem dus óf alleen maar oranje kledingstukken mee, óf spullen waarvan je het niet erg vindt dat ze licht oranje mee terug gaan.

Wat neem je naast kleding mee?

Neem in ieder geval de onderstaande zaken mee;

 • goede zonnebrand
 • een spray tegen muggen (liefst zonder DEET)
 • zonnebril
 • Engelse drie pins adapter of wereldstekker
 • rugzak
 • middeltje tegen diarree / paracetamol
 • pet of hoed (ook hier goed verkrijgbaar)
 • reisportemonnee
 • indien je contactlenzen draagt; voldoende contactlenzenvloeistof

Als je twijfelt of je iets wel of niet mee moet nemen, neem dan even contact met ons op.

Geld opnemen in Oeganda

Let er op dat je bij je bank regelt dat je geld kunt opnemen in Afrika. Het staat namelijk niet standaard aan!

Voor de rest is het simpel; in steden zoals Masaka zijn voldoende pinautomaten waar je geld op kunt nemen. De Oegandese bank en je Nederlandse bank berekenen hier beiden kosten voor. In het geval van de Rabobank betaal je bijvoorbeeld vijf euro per opname, de Oegandese bank Stanbic rekent 10.000 UGX, dat is twee euro en een beetje.

Je vliegticket

Je vliegticket kun je het beste zo snel mogelijk na onze definitieve bevestiging boeken. Dit kan je behoorlijk wat geld besparen. Via websites als Cheaptickets.nl of WTC.nl kun je zoeken wat de goedkoopste vliegtickets zijn in de periode dat je naar Oeganda wilt gaan. Via deze website vind je een aantal tips om zo min mogelijk voor je ticket te betalen (o.a. het verwijderen van cookies op je computer voordat je de betaling uitvoert).

Moet ik mij verzekeren?

Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Let er bij het afsluiten goed op dat vrijwilligerswerk is toegestaan. Per land en verzekeringsmaatschappij zijn de voorwaarden verschillend, zoek het dus even goed uit! Mocht je niet zeker weten of jouw verzekeringsmaatschappij vrijwilligerswerk dekt, dan kun je snel en gemakkelijk de vraag op Facebook stellen (post bij de vraag de naam van de verzekeringsmaatschappij met een # ervoor en je krijgt snel antwoord).

Het is belangrijk om ook even goed te kijken naar de verschillende annuleringsverzekeringen. Stel je voor dat je onverhoopt niet weg kunt, dan ben je veel geld kwijt indien je de verzekeringen niet op orde hebt.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Om in Oeganda te verblijven is (op het moment van schrijven) een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Tijdens je visumaanvraag moet je hier een bewijs (scan van pagina uit het ‚Äėgele boekje‚Äô) van meesturen. Welke vaccinaties verplicht of aanbevolen zijn, kan van tijd tot tijd veranderen. Op de website van de GGD vind je actuele informatie en kun je ook direct een afspraak maken.

Hoe zit het met malaria?

In Oeganda komt malaria voor. We adviseren je om in ieder geval een natuurlijke anti-insect spray mee te nemen zonder DEET. Onder andere Care Plus biedt deze aan. Veel mensen die Oeganda bezoeken slikken malariapillen. Deze pillen zijn echter geen garantie dat je geen malaria krijgt en de bijwerkingen kunnen aanzienlijk zijn. We adviseren je om zelf (eventueel in overleg met de GGD) een afweging te maken of je preventief medicatie wilt slikken of niet.

Wat als ik ziek word?

Masaka beschikt over een groot en zeer goed uitgerust ziekenhuis. De artsen die hier werken zijn goed opgeleid en ze beschikken over alle faciliteiten om je bij eventuele problemen te kunnen verplegen. Onze Nederlandse coördinator woont in Masaka en is 24/7 bereikbaar om je bij ziekte of klachten naar het ziekenhuis te begeleiden. De coördinator heeft standaard testen tot zijn beschikking om te bekijken of je malaria hebt of gewoon een griepje. In het geval van malaria hoef je je ook weinig zorgen te maken; het is geen leuke ziekte maar de ziekenhuizen hebben zo veel ervaring met malaria dat de behandeling er van erg goed is.

Het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is van ongekend belang in een land als Oeganda.¬†Het meest gebruikte vervoersmiddel is een motortaxi, de zogenoemde bodaboda. Veel vrijwilligers maken gebruik van de bodaboda om bij hun project te komen. We kunnen het niet verplichten, maar zorg er aub voor dat je altijd een helm draagt wanneer je met een bodaboda reist. Aangezien in Oeganda bijna niemand met een helm rijdt, zijn goede helmen alleen te koop in¬†Kampala. Een goede helm kost ‚ā¨ 75,- en indien je wilt dat wij deze voor je aanschaffen, geef dit ons dan ruim van tevoren aan.

Wanneer je met het openbaar vervoer van stad naar stad wilt reizen, heb je drie opties. De matatu (taxibus), de coaster (kleine bus) en de grote touring cars. De matatu is het goedkoopst en mede om die reden raden wij onze vrijwilligers af deze te gebruiken. De taxibusjes zijn vaak overvol en de chauffeurs rijden hard. Wij raden aan om de coaster te nemen of eventueel de touring car.

Culturele verschillen

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen onze westerse cultuur en die in Oeganda. Als westerling kun je hier goed verblijven maar er zijn wat zaken waarop we je voor willen bereiden.

Mzungu

Het betekent letterlijk vertaald ‘witte’ en dit is een woord dat je veel zult horen. Wij associ√ęren dit al gauw met racisme maar dit is niet zo bedoeld. Waar wij als kind te horen krijgen dat het niet netjes is om te staren of ‘h√© zwarte’ naar een gekleurd persoon te roepen, is het hier precies andersom. Kinderen leren op school om de blanke warm te verwelkomen en dat resulteert in zwaaiende kinderen (erg schattig) en volwassenen die je graag hallo zeggen.

Mzunguhunter

Met de mzungu komt ook de hunter. Echt! Dit zijn jonge Oegandese mannen die er alles voor doen om een leuke blanke dame aan de haak te slaan. En ze zijn er goed in; sommige hebben in verschillende landen ‘vriendinnen’ van wie ze allemaal geld gestort krijgen. In Masaka hebben we ze allemaal in kaart gebracht en wij waarschuwen onze vrijwilligers dan ook voor deze jongemannen. De vrouwelijke variant bestaat niet echt in deze vorm. Je mag er van uitgaan dat bijna elke Oegandees graag een westerling wil daten. Het kan zijn dat ze het zien als een statussymbool of in een erger geval, dat ze zwanger van je willen worden. In het laatste geval zijn ze door de alimentatie verzekerd van een bron van inkomsten. En nee… Dit is niet overdreven. Wij raden onze vrijwilligers dan ook af om te daten tijdens hun verblijf in Oeganda.

Oplichters

Dit klinkt erger dan het is maar toch goed om rekening mee te houden. Oeganda is een arm land en daarnaast erg corrupt. Het lijkt soms of de mentaliteit is dat als je ergens een slaatje uit kunt slaan, je dom bent om dit niet te doen. Je moet dus op je hoede zijn en veel afdingen. Ook is het belangrijk om van tevoren een prijs af te spreken, bijvoorbeeld bij een taxi. Onze medewerkers zijn ondertussen door schande en schade behoorlijk ervaren op dit gebied. Bel ze gewoon op als je het niet zeker weet!

Lijfstraffen

Helaas is het op veel scholen nog steeds de normaalste zaak van de wereld om vervelende kinderen of slecht presterende kinderen met lijfstraffen de juiste kant op te dwingen. Wij als stichting gaan altijd de discussie aan en dit heeft langzaam maar zeker effect. Vrijwilligsters ondersteunden op een project voor straatkinderen en na drie maanden zonder lijfstraffen was het personeel verbaasd over de effecten. De kinderen letten nu beter op en een aantal kinderen met leerproblemen hebben die nu niet meer. De leraren waren simpelweg niet bewust van de alternatieven. De leraren werden zelf als kind ook geslagen en om die reden is het normaal om je eigen kinderen en de kinderen in je klas ook te slaan. Als vrijwilliger mag je de discussie ook altijd (op een nette manier) aan gaan, alleen of samen met je begeleider.

Soms gesteld

Weekendje weg?

Ja! Wij raden iedereen die naar Oeganda komt het land te verkennen! Overal vind je guesthouses en hotels waar je tegen zeer lage prijzen (vanaf 5 euro per nacht) kunt verblijven. Het land is schitterend; van de kratermeren in het zuiden tot het droge bergachtige gebied in het noorden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Nationale Parken.. En het mooiste is dat een heleboel plekken goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Oeganda komt bijna overal, kost bijna niets en is relatief veilig. Ook voor jou als westerling! Misschien niet de meest comfortabele optie maar wanneer je weinig te besteden hebt een zeer goede optie. En vrees niet, er is altijd de optie om met een auto & chauffeur van Joeboentoe op pad te gaan!

Kosten gemiddelde maaltijd

Een lokale maaltijd koop je al voor 3.000 shilling (ongeveer 70 cent). Meestal krijg je dan (zoete) aardappel, rijst, matoke en een bonensaus. Voor ca. 6.000 kun je een maaltijd met vlees of vis bestellen.

Een westerse maaltijd bij een lokaal restaurant is vaak beperkt tot spaghetti en dit is best lekker als je vergeten bent hoe spaghetti normaal smaakt. Wil je echt lekker westers eten dan kun je het beste naar één van de westerse restaurants in Oeganda gaan. Reken er dan op dat je minimaal 15.000 tot 25.000 betaalt voor je avondeten.

Telefoonkosten

Het is aan te raden om een Oegandese simkaart te kopen wanneer je langer in Oeganda blijft. De kosten hiervoor zijn erg laag en het heeft veel voordelen. Zo kun je met de sim-kaart goedkoop bellen maar handiger nog; je kunt er databundels op kopen.

Mobiele telefonie- en internetaanbieders werken in Oeganda voor 99 % met een prepaid systeem. Je koopt voor een x aantal shilling beltegoed en via een menu op je telefoon kun je een deel daarvan omzetten in een databundel. Je koopt dan bijvoorbeeld voor iets meer dan een euro 500 MB die je in een week kunt opmaken.

Kosten toilet

Een bezoek aan een openbaar toilet kost tussen de 100 en 500 shilling. Verwacht veel hurk toiletten dus oefen alvast!

Boodschappen doen

Er zijn enorm veel winkeltjes in Oeganda. Echt, enorm veel! Bijna iedereen is ondernemer en heeft een eigen winkeltje waarbij in elk winkeltje ongeveer hetzelfde assortiment te vinden is. In grotere steden (zoals Masaka) zijn ook een aantal grotere winkels waar je spullen kunt kopen die niet algemeen verkrijgbaar zijn.

Maar wat ben je nu ongeveer kwijt als je boodschappen doet? Dit is heel moeilijk te zeggen aangezien de prijzen tijdens het jaar nogal veranderen. Om je een idee te geven, voor 1 euro koop je;

9 avocado’s
9 grote mango’s
3 trosjes kleine zoete banaantjes
23 grote bananen (per stuk 200 shilling)
1,5 brood
tussen de 20 en 25 tomaten
3 ananassen (3 wat kleinere of 2 enorme)

We hopen dat je zo een beetje een idee hebt! Wil je meer voorbeelden? Geen probleem, neem contact met ons op en we vertellen je hoeveel rijst/bonen of uien je koopt voor een euro.

Mzungu!

Het zegt je nu niks maar wanneer je hier een tijdje bent, snap je waarom het toch bij de soms gestelde vragen staat. Het woord mzungu betekent heel simpel ‘wit persoon’. Waar wij opgevoed zijn met de gedachte dat je mensen niet op hun kleur moet aanspreken, is dat hier precies het tegenovergestelde. Kinderen wordt al vanaf zeer jonge leeftijd verteld dat ze de witte mensen blij moeten begroeten met ‘Hello mzungu!’ of ‘See you, mzungu!’. Op latere leeftijd wordt dit nog wel eens gevolgd met de woorden ‘Give me a soda’ of ‘Give me some money’, iets minder leuk.

De bedoeling van dit stukje tekst is om je te laten beseffen dat het geen zin heeft om je erover op te winden of je beledigd te voelen. Het is in eerste instantie lief bedoeld en niet racistisch!

The Republic of Uganda

Oeganda is een geheel door land omgeven land in Oost-Centraal-Afrika. Het grenst in het oosten aan Kenia, in het noorden aan Zuid-Soedan, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, in het zuidwesten aan Rwanda en in het zuiden aan Tanzania. Het zuidelijke deel van het land omvat een aanzienlijk deel van het Victoriameer, gedeeld met Kenia en Tanzania. Oeganda ligt in het gebied van de Afrikaanse Grote Meren. Oeganda ligt ook in het stroomgebied van de Nijl en heeft een gevarieerd maar over het algemeen een aangepast equatoriaal klimaat.

De Taal

In Oeganda spreekt ongeveer iedereen Engels aangezien iedereen deze taal verplicht moest spreken ten tijde van de Engelse bezetting koloniale periode. Daarnaast zijn er ongelooflijk veel dialecten waarvan Luganda degene is die het meeste gesproken wordt.

Ook in Masaka spreken de meeste mensen Luganda. In principe kun je je makkelijk redden met Engels maar je zult zien dat het erg leuk is om in ieder geval de basis van Luganda onder de knie te hebben. Oegandezen worden erg blij als ze je zien en ze worden helemaal happy als je hun taal spreekt. Met dank aan Joe M op Youtube staat hier een kleine cursus  Luganda zodat je niet onvoorbereid aan hoeft te komen!

Corruptie in Oeganda

Transparency International heeft de openbare sector van Oeganda beoordeeld als één van de meest corrupte ter wereld. In 2016 stond Oeganda op de 151ste plaats van de 176 en scoorde het 25 op een schaal van 0 (totaal corrupt) tot 100 (niet corrupt).

Corruptie & Armoede

Oeganda is een van de armste landen ter wereld. In 2012 leefde 37,8 procent van de bevolking van minder dan 1,25 dollar per dag. Extreme armoede wordt gedefinieerd als het leven met minder dan 2,50 dollar per dag. Armoede blijft diepgeworteld in de landelijke gebieden van het land waar maar liefst 84 procent van de Oegandezen woont.

Is alles duidelijk?

Social Help


  De velden met een * zijn verplicht. Wij gebruiken je gegevens alleen om een e-mail terug te sturen. Lees hier onze privacyverklaring.

  Contact opnemen

  Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk? Wij helpen je graag!

  Not readable? Change text. captcha txt